Davis Vantage Pro2 Wireless

Ο σταθμός αποτελεί προϊόν συνεργασίας 2 ανθρώπων, αγνώστων μέχρι εκείνη τη στιγμή, μεταξύ τους. Η γνωριμία έγινε μέσω της λίστας Hellas Weather τον Φεβρουάριο του 2005. Με την πρώτη ευκαιρία συναντηθήκαμε (Πάσχα 2005 - Απρίλιος) στη Καλαμάτα. Κοινή διαπίστωση ήταν η έλλειψη ενός μετεωρολογικού σταθμού στην περιοχή μας. Αποφασίσαμε λοιπόν το καλοκαίρι του ίδιου έτους να εγκαταστήσουμε μετεωρολογικό σταθμό. Έτσι κι έγινε.

Η αλλαγή της σύνδεσης από ISDN σε ADSL

Μόλις ολοκληρώθηκε η εγκατάσταση!!!

Αποφασίσαμε ο σταθμός να τοποθετηθεί στην περιοχή "Κηπούπολη" της Καλαμάτας η οποία αποτελεί τον ένα μεγάλο φυσικό πάρκο μέσα στην πόλη (αλήθεια, για πόσο ακόμη;).Ξέραμε το πόσο δύσκολο ήταν το έργο που αναλαμβάναμε, αλλά το κοινό ενδιαφέρον ήταν μεγάλο.Εκτός από τις απλές προβλέψεις που δίνει ο σταθμός, σκοπός του σταθμού είναι να καταγράψει τις σημαντικές μετεωρολογικές πληροφορίες της πληροφορίες.Ο Γιάννης Καραμήτσος ανέλαβε την έρευνα αγοράς, μια και η εργασία του είναι στην Αθήνα αλλά και διότι γνώριζε περισσότερα άτομα από τη λίστα Hellas Weather τα οποία πρόσφεραν τις πολύτιμες πληροφορίες τους και τους ευχαριστούμε. Ο Φώτης Παπαδημητρίου ανέλαβε το τεχνικό κομμάτι του έργου. Πρώτο βήμα η αλλαγή του τρόπου πρόσβασης στο Internet. Έγινε μετατροπή της σύνδεσης από ISDN σε ADSL 384/128 με ISP την ΟΤΕnet ώστε να έχουμε συνεχή ανανέωση των δεδομένων. Στη συνέχεια αγοράστηκαν 2 web κάμερες οι οποίες θα έστελναν συνεχώς εικόνα από 2 διαφορετικά σημεία: ανατολικά και βόρεια της πόλης όπου βρίσκεται και η ορεινή ζώνη του Ταϋγέτου.
Κατόπιν έγινε η παραγγελία του σταθμού από Αμερική (αρχές Ιουνίου 2005). Εν συνεχεία μεσολάβησε το διάστημα της μεταφοράς και τελικά το Σάββατο 19 Ιουλίου το όνειρο είχε γίνει πραγματικότητα!

Γενική άποψη

Η μία web cam επί τω έργω. Λήψη ανατολικά (Όρος Καλάθι)

 

Ο Ηλεκτρονικός Υπολογιστής με τον σταθεροποιητή τάσης και το UPS.

Data logger

Από μακριά...

 

 

Στα μελλοντικά μας σχέδια είναι η εγκατάσταση ενός δεύτερου σταθμού* στην Εθνική Οδό Καλαμάτας - Σπάρτης ενός δρόμου με αρκετό καιρικό ενδιαφέρον κυρίως τη χειμερινή περίοδο, μια και ο δρόμος διασχίζει τον ορεινό όγκο του Ταϋγέτου με ότι αυτό συνεπάγεται. Επίσης σχεδιάζουμε την εγκατάσταση μιας ασύρματης ip κάμερας ώστε να είναι δυνατός ο απομακρυσμένος έλεγχος  και η αποστολή εικόνων από όλο τον γεωγραφικό ορίζοντα της πόλης.

Αλλά είπαμε ...στο μέλλον αυτά!!!

*Ο σταθμός έχει ήδη εγκατασταθεί από τις αρχές του 2006 και παίρνει κανονικά τις μετρήσεις του.Μέχρι το καλοκαίρι του 2007, οπότε και βελτιώθηκε η ποιότητα της τηλεφωνικής γραμμής έστω και PSTN, υπήρξε πρόβλημα στην απευθείας μετάδοση των δεδομένων και με δεδομένο τη δυσκολία εναλλακτικής τηλεπικοινωνιακής πρόσβασης στην περιοχή.Τώρα όμως ο σταθμός έχει ρυθμιστεί να στέλνει τα δεδομένα του ανά τρίωρο απο τις 08:00 εως τις 23:00, ώστε να υπάρχει μια αντιπροσωπευτική εικόνα των καιρικών συνθηκών της περιοχής σε καθημερινή βάση.Από το φθινόπωρο και έπειτα η ανανέωση θα γίνεται κάθε 2 ώρες μέχρι φυσικά να βρεθεί καλύτερη τεχνικά και οικονομικά συμφέρουσα λύση. Μία τουλάχιστον IP κάμερα θα δίνει εικόνες από την περιοχή.

Ιωάννης Καραμήτσος  /   Φώτης Παπαδημητρίου

O πρώτος ασύρματος μετεωρολογικός σταθμός της Καλαμάτας (και της Μεσσηνίας!!!)

Τεχνικά Στοιχεία

Σταθμός: Wireless Davis Vantage Pro2

Software σταθμού: WeatherLink 5.5.1

Web cameres: Logitech QuickCam

Web cam software: Active webcam

Internet Connection: OTEnet ADSL 384/128 over ISDN

PC: Pentium 4 1.7 GHz , 512 RAM με Wondows XP SP2 Pro En